Steeds meer Britse vastgoedfondsen gaan op slot, nu beleggers in paniek raken en hun geld terug willen. Tegelijk wekt de val van het Britse pond buitenlandse interesse in het topsegment van de woningmarkt.

De Britse vastgoedsector krijgt flinke klappen in de nasleep van het EU-referendum waarbij de Britten in meerderheid stemden voor een ‘Brexit’, meldt de Britse krant The Guardian.

Onzekerheid over de Britse economie en de lage koers van het pond sterling hebben de prijzen van beursgenoteerde vastgoedfondsen doen dalen. Dergelijke fondsen beleggen vooral in winkel- en kantoorpanden.

Britse vastgoedfondsen op slot

De schok van het Brexit-referendum leidde tot paniekreacties bij beleggers die hun aandelen in vastgoedfondsen wilden verkopen. De fondsbeheerders reageerden daarop door hun fondsen op slot te gooien.

Eerder deze week voorkwamen Standard Life, Aviva en Prudential’s M&G dat hun beleggers hun geld uit de fondsen terugtrokken. Woensdag kondigden Henderson, Threedneedle Columbia en Canada Life aan de handel stil te leggen. In totaal hebben vastgoedfondsen daarmee zo’n 14 miljard pond aan vastgoedbeleggingen geblokkeerd.

Volgens een analist van Hargreaves Lansdown staat meer dan de helft van de vastgoedfondsen nu 'on ice', en zullen dat blijven totdat hun managers voldoende geld hebben om terugkrabbelende beleggers uit te betalen.

Probleem voor vastgoedfondsen is dat hun beleggingen weinig liquide zijn. Het aan- en verkopen van vastgoed is een veel langduriger proces dan het aan- en verkopen van aandelen in een vastgoedfonds. Beleggers die willen uitstappen, moeten dus geduld hebben tot er voldoende contant geld is uit de verkoop van vastgoed, als ze massaal willen verkopen.

De een z'n dood...

Vanuit de sector klinken echter ook hele andere geluiden. Want het perspectief van dalende vastgoedprijzen jaagt sommige vastgoedbeleggers dan wel de stuipen op het lijf, er zijn ook buitenlandse koopjesjagers die nu voor de spreekwoordelijke knaak en een bos wortelen een luxe appartement in Londen kunnen kopen. Let wel: we hebben het dan niet over de winkel- of kantorenmarkt, maar over de top van de particuliere woningmarkt.

Voor buitenlandse rijken is de enorme koersval van het Britse pond een flinke opsteker. Wie dollars heeft, zag z'n koopkracht in ponden sinds 23 juni met bijna 15 procent stijgen. Volgens vastgoedconsultancy Arcadis gaan huizen en appartementen in het duurdere segment nu 10 procent goedkoper van de hand.

Luxe vastgoed gewild

Bij monde van het hoofd commerciële ontwikkeling Mark Cleverly liet Arcadis aan The Guardian weten dat er veel buitenlandse interesse is voor luxe vastgoed in Londen. Wie de afgelopen week voor 1 miljoen pond een huis kocht, kon daar, afhankelijk van de valutaverschillen ten opzichte van het lage pond, tussen de 102 en 112 duizend pond op besparen.

Eerder deze week liet het Londense makelaarskantoor Douglas & Gordon weten dat met name dollarbezitters uit China en Nigeria actief zijn in de markt en dat vooral huizen tussen de 1 en 2 miljoen pond in trek zijn.

Volgens Cleverly zouden buitenlandse investeringen de bouwsector een tijdelijke boost kunnen geven. En die kan dat natuurlijk wel gebruiken - na de uitslag van het Brexit-referendum legden veel grote projectontwikkelaars het werk immers stil.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl